Ett av Afrikas farligaste djur är den afrikanska buffeln. Det är det djur som varje år dödar mest människor, men det är sårade djur och ilskna hannar mest som kan vara farliga. Den finns i två huvudsakliga underarter. En savannvariant som förr kallades för kafferbuffel och en mindre skogsvariant. Den afrikanska buffeln är mellan 100 till 170 cm i mankhöjd och väger mellan 300 kilo och upp till ett ton. Längden på kroppen varierar mellan 170 – 340 cm.

I Afrika är det ett hårt liv bland rovdjuren om man är en buffel. Även om det mestadels bara är människan som kan rå på en frisk och fullvuxen buffel så lurar farorna både på land och i vatten. Buffeln behöver dricka en gång per dygn och i vattnet finns det krokodiler som också vill äta. De kan försöka att dra ner en buffel om de får tag på en, eller ta en simmande buffel. På land finns lejon som när de jagar i flock kan fälla en ensam buffel.

Bufflig fakta

  • Buffeln lever i hjordar om 50-500 djur och de ser efter varandra och hjälper varandra om de blir hotade av rovdjur.
  • I första hand förtär buffeln gräs och omkring 5 % av matintaget utgörs av blad, kvistar och skott.
  • Livslängden är 16 – 20 år i det vilda och upp till 30 år i djurparker.
  • På grund av troféjakt, sjukdomar och konkurrens av tamboskap har antalet minskat men anses fortfarande livskraftigt med ungefär 8 – 900 000 individer.
  • Buffelns matsmältningssystem kan tillgodogöra mycket grövre och längre gräs än vad andra idisslare kan så den behöver inte konkurrera lika mycket om maten.
  • Fästingar och andra parasiter kan inte buffeln få bort själv men har god hjälp av småfåglar som sätter sig på djurets rygg och plockar åt sig av godsakerna. Oxhackare är ett exempel på fågel som ofta ses på ryggen på en buffel.