Är du okej med att låta din hund eller katt sova och vila i soffan eller i din säng? Många djurägare tycker om att ha sina djur nära, men att låta hunden sova i soffan eller sängen kan bli problematiskt. Den har nämligen en tendens att ta väldigt mycket plats. Dessutom smutsar den ner en hel del, så en hundbädd kan därför vara att föredra.

Var ska hunden sova?

De flesta hundägare vill vara nära sin hund så mycket och så ofta som möjligt. Det innebär bland annat att de inte har något emot att sova med sin hund eller låta den ligga bredvid i soffan. Dock passar det sig inte alltid att ha hunden i sängen eller soffan, speciellt inte om man har en medelstor eller stor hund och/eller om man är väldigt rädd om sina möbler. Hunden tar en hel del plats och dess tassar smutsar lätt ner tyget på möblerna. Därför kan det vara en fördel att införskaffa en bra och mysig hundbädd till hunden så att man slipper trängas med den i sängen och slipper oroa sig för att ens möbler ska bli förstörda. Sedan är det bara att träna hunden till att ligga i sin säng regelbundet. Sängen kan med fördel placeras i närheten av ens egen säng eller soffa.

Var ska katten sova?

Som kattägare kan det vara frestande att låta katten sova i soffan eller i ens säng. Att ha katten nära sig är för många kattägare viktigt och där ingår det att låta den sova där man själv sover och vila där man själv vilar. En katt tar inte upp så mycket plats i soffan eller sängen som en hund gör och därför är det oftast mer förlåtande att låta katten ligga där. Utekatten kan dock släpa in både det ena och det andra i pälsen, alltifrån fästingar och små sniglar till smuts och växter. Trots det tycker många kattägare att det är mysigt att låta katten ligga bredvid i soffan eller sängen. Men den som inte vill ha katten där kan istället satsa på en egen plats för katten att sova på. Låt katten få en egen fåtölj att ligga i och gör fåtöljen till en lockande sovplats genom att bädda med mysiga filtar i den. Fårpälsar eller fleecefiltar brukar vara populära. Undvik att köpa kattbäddar till katten då sannolikheten är stor att katten inte vill sova där. Till skillnad från hunden, kan man inte lära eller tvinga en katt till något. Dessutom uppfyller bäddarna sällan kraven som katterna har på en sovplats då bäddarna oftast läggs direkt på golvet och där vill katter inte ligga. Dedikera istället en vanlig fåtölj till katten som övriga i familjen inte använder, så sparar du både pengar och slipper frustration.