Afrikas djurliv har i lång tid fascinerat de flesta, och människor har färdats långväga dit för att turista, uppleva, upptäcka, se och jaga. Idag är jakten inte det främsta skälet till att besöka den afrikanska kontinenten. Det är djuren, naturen och kulturen. Safariresor med andra ord. Att kunna njuta av djuren utan att hänga deras huvud på väggen.
The Big Five
De stora fem är just de djur som turisterna hoppas på att få se under sin safari. De är elefanten, noshörningen, den afrikanska buffeln, lejonet och leoparden. Elefanten är först ut att bli presenterad. Den är starkt hotad av tjuvjakt och den jagas obarmhärtigt för sina betars skull. Elfenbenet går sedan mot Asien där rikt folk köper det som statussymboler. I många länder är det nu förbjudet att handla med elfenben, men den svarta marknaden är tyvärr fortfarande stor.
För att hjälpa elefanten försöker Världsnaturfonden WWF att stödja projekt som naturområden, parkvakter, övervakning och arbeta för att stoppa och försvåra den illegala handeln med elfenben.
Visste du det här om elefanter?
Den afrikanska savannelefanten är världens största landdjur och kan väga upp till 6 ton. Den största elefant som någonsin mätts sköts 1956 i Angola och vägde 11 ton och var 3,96 meter hög. I genomsnitt är savannelefanten 3,3 meter hög.
Elefanten lever ungefär lika länge som en människa. Honorna blir könsmogna i 16-årsåldern och de är känslosamma djur som gråter, leker och känner glädje som de dessutom visar. När en elefant dör samlas flocken runt omkring och håller den sällskap, sedan stannar hela flocken kvar på platsen och sörjer. De kan även lägga grus och kvistar på sin döda kamrat och har setts begrava andra döda djur.
Elefanter som inte har träffats på ett tag blir väldigt glada när de ses igen, viftar på öronen och utstöter särskilda ljud medan de hälsar på varandra. Just ljud är något som elefanter använder sig mycket av. De kan utstöta mycket låga ljud på frekvenser som är för låga för det mänskliga örat. Så låga ljud ger vibrationer i marken som elefanten kan uppfatta med sina känsliga fötter. Elefanter tycker om att prata och kommunicera med varandra och använder många olika ljud och röster för detta. De använder också sin snabel i kommunikationen för att smeka och lugna varandra eller helt enkelt visa kärlek till varandra.
Ett elefanthjärta kan väga upp till 21 kilo och är 60 gånger större än ett människohjärta, men elefantens hjärna är bara tre till fyra gånger större än människans. Elefanten är ett av världens intelligentaste djur med en hjärna som är lika avancerad som människans. Elefanter kan till och med drabbas av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) efter exempelvis otäcka upplevelser av att se sina kamrater dödas av tjuvjägare. De kan även försöka att hämnas.