Fästingen är i sig inget giftigt djur, men med tanke på att den kan sprida sjukdomar så nämner vi den här iallafall. Det finns både hårda och mjuka fästingar, och den vi vanligen förknippar med fästing är den hårda varianten som det finns 700 arter av. I Sverige finns det ca 20 arter hård fästing och en art, fladdermusfästing, som är mjuk.

Undvik fästingar

För att undvika fästingar kan du ha heltäckande kläder, långbyxor, strumpor, stövlar, långärmad tröja och helst i mörka färger då fästingar tenderar att dras till ljusa färger trots att den vanliga fästingen är blind. Titta igenom dig, barnen och husdjuren varje kväll och plocka bort krypande smådjur så fort som möjligt.p>

Tre stadier

Fästingen är ett spindeldjur men inte någon spindel och den suger blod vid tre tillfällen i livet. På våren suger den blod som en liten larv men ser ut som en riktig fästing, mindre än en millimeter. Nästa steg är nymf och det sista steget är som vuxen fästing. För att kunna utvecklas måste den suga blod en gång per stadie.

Sjukdomar

Det lilla blodsugande djuret kan sprida flera olika sjukdomar. Bakterier som kan ge borrelia, fästingfeber eller fästingburen hjärnhinneinflammation som det även kallas. Du kan läsa information om borrelia och TBE hos Vårdguiden 1177.