Huggormen är den enda vilt levande giftormen i Sverige och Skandinavien och den finns i tre underarter. En nordlig, en balkansk underart samt en från Sachalin långt österut genom Ryssland. Utbredningsområdet är stort, från Norden ner till Frankrike, Italien, Albanien, Grekland och delar av Turkiet bort genom Ryssland och ön Sachalin till Nordkorea och angränsande delar av Kina. Detta gör att huggormen har världens största utbredningsområde av alla reptiler.

Huggormsbett

Sök alltid läkarvård efter ett huggormsbett och försök inte att avsnöra eller suga ut något gift. Låt det vara och ta det lugnt istället. En person dör var tionde år av huggormsbett så du behöver inte stressa upp dig allt för mycket.

Utseende

Den traditionella huggormen är grå, gråbrun eller rödbrun med svart sicksackmönster på ryggen. Pupillen är svart och vertikal som på en katt och den har tre större huvudplåtar på huvudet. Huvudet är oftast matt i färgen. Huggormen kan vara svart också, och då syns ryggmönstret dåligt. För att skilja en svart huggorm från en svart snok kan du titta på ögonen. Snoken har runda pupiller och det glansiga huvudet har fyra par och en oparig plåt, samt att snoken oftast har två ljusa fläckar i nacken. Snoken är generellt större än huggormen som håller sig runt 60 cm, även om större exemplar kan påträffas.