Leoparden tillhör de fyra största kattdjuren och finns i Afrika och södra delar av Asien. Storleken varierar men håller sig längdmässigt mellan en till två meter, plus svans på 70 – 95 cm, en vikt mellan 28 – 70 kilo och en mankhöjd på 45 – 80 cm. Den är en anpassningsbar jägare som lever i både skog och på savann och den har länge jagats för sin vackra fläckiga päls. Det sägs att det går åt sju leoparder för att göra en pälskappa. En mörk leopard kallas även svart panter eller bara panter.

En större huskatt

Leopardens jaktmetod är likadan som den vanliga huskattens, det vill säga en bakhållsjägare med förmåga att klättra i träd. I vissa fall kan den klättra upp i ett träd och vänta där för att kasta sig över bytet och det händer att den ger sig på hundar och människor. Den stora katten konkurrerar med lejon och hyenor exempelvis. Det händer att den går miste om sina byten till förmån för andra jägare.

Hotet mot leoparden

Eftersom leoparden är överlevare är den väldigt anpassningsbar. Det som hotar är när naturen skövlas och bytesdjuren blir färre. Ont om mat gör att den söker sig närmare städerna där människor vill ha bort den. WWF uppskattar att det finns 700 000 leoparder söder om Sahara i Afrika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>