Råttor är nyfikna och lekfulla djur. Även om de mestadels föredrar att ligga tillsammans och slappa i en hängmatta tycker de också om att utforska saker och att hitta ställen att gömma sig på.

För att skapa en aktiverande miljö i råttburen är det bra att placera olika spännande saker där. Som mångtusenåriga stadsbor gillar råttor naturligtvis rör av olika slag. Ett markavloppsrör kan bli till ett utmärkt gömställe där råttan kan gömma sig eller springa genom. Sådana rör kan man hitta på byggvaruhus, som byggmax till exempel. Det är bra att välja ett rör med en stor diameter så att råttorna inte fastnar där inne. Se också till att röret inte har några vassa kanter som de kan skada sig på. Du kan antingen låta röret ligga på golvet i buren, eller hänga upp det med hjälp av ett snöre.

Råttor gillar att klättra och har en utmärkt förmåga att ta sig från punkt a till punkt b. Fyll buren från botten till toppen med olika spännande saker att klättra på såsom rep, små avsatser och hängande gömställen av tyg. Tänk på att använda material som inte repar upp sig i småfibrer som råttorna kan fastna i om de ramlar. Med tanke på råttornas lust att klättra är det fördelaktigt att ha en bur med galler. Då kan råttorna snabbt ta sig upp och ned även när de börjar bli till åren komna. För seniorerna kan det vara bra att ha en mysig sovplats och några andra gömställen i botten av buren.

För att ge råttorna lite extra aktivering är det väldigt uppskattat att gömma mat som de får riva fram. En bra sådan leksak är en toapappersrulle som man fyller med tidningspapper och lägger godis i.