Att ta hand om ett husdjur innebär att du har ett stort ansvar. Det är upp till dig att se till att djuret får mat, rörelse och kärlek. Om du funderar på att skaffa en katt så finns det några saker att tänka på.

Har jag råd?

Precis som med de flesta husdjur så innebär en katt att en hel del pengar kommer att gå åt. Först och främst så ska du betala för katten, vilket kan innebära varierande priser. Köper du en raskatt så kan det bli ganska dyrt medan en vanlig bondkatt brukar kosta mindre. När du har köpt en katt är det bra att tänka på försäkring. Med en kattförsäkring så slipper du oroa dig över priset då din katt måste till veterinären. Sedan behövs det förstås kattmat samt kattströ till kattlådan. Detta är en stor del av vad som gör det kostsamt att skaffa en katt då kattmat och kattströ konstant behöver införskaffas. Även leksaker och klösträd kan behövas, särskilt om du har en innekatt. Det är alltså mycket som kostar när du ska köpa en katt. Det är därför viktigt att tänka på om du kommer att ha råd, inte bara just nu, utan också i längden.

Har jag tid?

Katter är inte lika tidskrävande som hundar, men det betyder inte att man kan ignorera dem. Katter behöver uppmärksamhet och kärlek precis som alla andra husdjur. De flesta katter älskar exempelvis att bli klappade och ligger gärna i knäet. Att leka med sin katt är även viktigt så att de får göra sig av med lite energi. Om du har en utekatt är det inte lika viktigt då de kan röra sig mer fritt samt jaga. Den tid du lägger ner på din katt är viktig då det stärker bandet mellan er och får katten att känna sig trygg. Om du känner att du inte har någon tid över till en katt så kanske du får tänka om vad gäller husdjur.

Har jag intresset?

Något som är extremt viktigt innan man skaffar ett husdjur är att man vet att man verkligen vill göra det. Ett husdjur ska man troligtvis ha i flera år, vilket innebär att man måste känna sig helt bestämd på det man gör. Om man skaffar en katt och efter ett tag tappar intresset så kommer det att påverka katten negativt. För att undvika att detta händer, och att katten då kan vara tvungen att byta hem, så måste du alltså vara helt säker på ditt val.