Om du funderar på att skaffa en hund är det viktigt att du inser det ansvar som ägandet innebär. Du måste lägga ner både tid, pengar och kärlek på hunden för att den ska må bra.

Hundar behöver tid

För att bli hundägare måste du vara villig att lägga ner mycket tid på din hund. Den kommer behöva gå ut för att kissa och bajsa men även för att få motion. Hunden behöver även få mycket uppmärksamhet och kärlek och bör därför inte lämnas ensam under längre stunder. Om du däremot då och då inte har tid att vara hemma med hunden och gå ut med den kan du finna hjälp hos YEPSTR som erbjuder hundvakter i ditt område.

En hund behöver även mental stimulans. Det innebär att du måste se till att hålla igång hundens hjärna med lekar, tricks och roliga spel eller övningar där de måste klura lite för att få godis eller liknande.

Hundar kostar mycket pengar

Att ha en hund är fantastiskt. Man har alltid en lojal vän som har dig som viktigaste punkt i livet. Men många som skaffar hund kanske inte är medvetna om hur mycket en hund faktiskt kostar under alla dess levnadsår. Framförallt går det åt mycket pengar för veterinärkostnader eftersom din hund behöver vaccinationer och regelbundna veterinärbesök med hälsokontroller för att försäkra dig om att allt står rätt till. Mycket pengar går även åt till mat, godis, bajspåsar och leksaker eller andra saker som måste köpas nytt då och då. Hundens första år är dyrast då du först måste betala för själva hunden, speciellt om du köper en valp från en väletablerad kennel. Detta rekommenderas om du vill ha en valp för att försäkra dig om att uppfödningen gått rätt till. Under det första året kommer även de flesta vaccinationer krävas. Dessutom behöver du införskaffa halsband, koppel, matskål, vattenskål och en sovplats för din hund, till exempel en korg eller en hundsäng innan du ens fått hem hunden.

Sedan kommer försäkringen på det. Du borde se till att ha en täckande försäkring på din hund ifall den skadar sig eller blir sjuk så att veterinärkostnaderna minskar en del.

En hund är ett ansvarstagande i och med att det är en levande varelse. Det är inget du kan kasta bort om du tröttnar eller om den inte är som du tänkt dig. En hund behöver oerhört mycket kärlek och omtanke men den kommer också att ge dig enorma mängder kärlek tillbaka om du behandlar den korrekt och tar väl hand om den. Hunden är ju trots allt människans bästa vän.