Nu är sommaren här och det är dags att planera in roliga utomhusaktiviteter att ägna sig åt under semestern. För många blir det också extra mycket tid spenderad i hemmamiljö då det inte finns lika stor möjlighet att resa utomlands just nu.

För den som är intresserad av djur och natur är fågelskådning det perfekta alternativet. Det behövs inga direkta förkunskaper utan man kan enkelt komma igång genom att köpa en liten fågelbok som får plats i fickan eller ladda ner en gratisapp med Sveriges fåglar. De första fåglarna är lätta att hitta bara genom att ta en promenad i kvarteret. Då prickar du snabbt av de vanligaste fåglarna såsom duva, skata, koltrast och liknande. Efter de tio första fåglarna är det dags att ge sig iväg lite längre hemifrån och ta en skogspromenad och gärna till en sjö eller havsstrand. Då rekommenderas att skaffa sig sköna och praktiska fritidskläder som gör din vandring bekväm. I din kommun finns säkerligen många naturreservat med fina vandringsleder där du kan kombinera vandring med spaning på fåglar.

Många fåglar kan vara svåra att identifiera eftersom det är svårt att komma dem riktigt nära. Därför är kikaren det självklara hjälpmedlet som tar dig till nästa nivå som fågelskådare. Det behöver inte vara en dyr investering för dig som nybörjare utan det finns kikare i alla prisklasser.

Ett bra tips är att utmana någon i familjen eller en kompis i vem som kan hitta flest fåglar. Det ger lite extra energi och väcker tävlingsinstinkten i dig. Då kommer du också se att det faktiskt inträffar små spännande mirakel hemma i trädgården som till exempel när en rödhake plötsligt tittar förbi och du kan bocka av en ny fågel i din samling.