Att bli gravid utan att vilja ha barn kan vara en mardröm, och en oplanerad graviditet hos ditt husdjur kan också skapa en hel del problem. Tack och lov finns det lösningar på de flesta olyckor, och en oönskad graviditet behöver inte innebära någon katastrof. Det bästa för ditt husdjur är dock att kastrera henne/honom innan olyckan är framme.

En planerad valpkull kan innebära en oändlig lycka för uppfödaren och valpköparna, men om ditt husdjur blivit gravid utan ditt tillstånd så kan det vara en god idé att abortera fostren. Det finns nämligen inga smidiga lösningar likt dagen efter piller för husdjur. Istället kommer din fyrbenta vän bli tvungen att ta en abortspruta, och om hon varit dräktig i fler än tio dygn så är det säkrast att kastrera det dräktiga djuret och därmed abortera fostret. Risker för komplikationer ökar med tiden, och många djurägare tycker dessutom att det är orätt att abortera alltför gamla foster. Att låta oönskade kattungar födas är dock inget bra alternativ, då katthemmen redan är överfulla av små individer som behöver ett hem. Med andra ord kan en oönskad graviditet hos din katt/hund bli en besvärlig historia som helst bör undvikas. Det bästa du kan göra för ditt husdjur är att kastrera henne/honom i ett tidigt stadium. Om du är osäker på om du vill para ditt husdjur i framtiden, eller om du av något annat skäl vill undvika sterilisering, så finns det olika typer av p-piller. Problemet med dessa piller är att de inte kan tas under längre perioder, och att de inte bör användas på djur med matsmältningsproblem, diabetes, tumörer eller leversjukdomar.

Alltfler oönskade graviditeter hos människor

Det är inte enbart våra husdjur som råkar ut för oönskade graviditeter. Sverige har sedan länge haft Nordens högsta aborttal, och problemet ser inte ut att avta. Även i utvecklingsländerna ökar aborterna lavinartat. I och med pandemins utbrott blev det dessutom allt svårare för redan utsatta grupper att få tag på preventivmedel vilket ledde till fler otrygga aborter i många länder. I stora delar av världen går det ännu inte att få tag på dagen efter piller, men bor du i Sverige så kan du tack och lov beställa hem det akuta p-pillret från ditt apotek. Behöver du råd och stöd så kan du alltid rådfråga apotekspersonalen eller din barnmorska.