Att dela sitt liv med ett eller flera husdjur är verkligen ett sätt att förgylla livet, men det finns tillfällen när det inte alltid är lika smidigt att ha de härliga liven runt sig. När det är dags att flytta är ofta ett sådant tillfälle.

Fokusera på djuren, inte flyttstädningen

Under tiden du bor i ditt hem brukar inte fokus ligga på att flytta därifrån, vilket lätt gör att djurens åverkan på lägenheten eller huset ibland glöms bort. Hundens klor som under årens lopp repar trägolvet, katten som väljer en vägg som sin favoritplats för att klösa eller din älskade råtta som gnager på några lister. Om du hyr din bostad kan du bli skyldig att ersätta det som eventuellt gått sönder under djurens framfart, eller om katten kissat så att lukten stannar i vägg eller golv. Därför är det såklart allra bäst att vara försiktig hela tiden och göra vad du kan för att djuren inte ska förstöra något. Men så finns ju också risken att exempelvis den där lilla råttan lämnar efter sig små bajspluttar där du inte ser dem, och även om det inte orsakar några skador på hemmet så blir det ytterligare jobb när det väl ska flyttas och städandet kommer igång på allvar. För att du ska kunna lägga allt fokus på själva transporten av dig själv och dina djur till det nya hemmet, kan det vara en god idé att anlita en professionell flyttfirma som tar hand om resten. Du kan lätt hitta uppgifter om pris för att flyttstäda och vilka andra tjänster som erbjuds av firman du är intresserad av, och komma överens om den lösning som passar dig bäst. När du har det här gjort kan du helt koncentrera dig på dina djur och hur du på bästa sätt ska förflytta dem till din nya bostad.

Transportera djuren så lugnt det går

Det är långt ifrån alla djur som trivs med att åka bil eller tåg, vilket gör att du kan behöva planera transporten ordentligt om du ska flytta en längre bit bort. Är du osäker på hur djuren reagerar är det en bra idé att testa en tur med bilen eller en kort sträcka med tåget, så du vet om du behöver planera resandet mer i detalj eller om det faktiskt går bra för djuren. Reagerar de starkt kanske du behöver prata med en veterinär för att få tips och råd. När ni väl kan stänga dörren bakom er i ert nya hem kan det göra er alla gott att ta några lugna dagar om ni kan, för att landa tillsammans och låta djuren komma till rätta i sin egen takt.