99,2 % av alla spindlar i världen är på något vis giftiga men av dessa utgör endast ca 200 arter ett hot mot människan. I Sverige finns ungefär 735 olika arter av spindel och det är endast två av dem som inte har giftkörtlar.

De flesta spindlar är väldigt restriktiva med giftet när de bits i försvar och använder minsta möjliga till försvar. För spindeln är det en dyr process att tillverka gift och den behöver giftet till sina bytesdjur. Skulle den bita i självförsvar kan det därför vara så att den inte avger något gift över huvud taget.

Många spindelarter i Sverige har för små och klena käkar för att kunna bita igenom huden på en människa, och vid bett av en art som kan det är besvären oftast lindriga. Det finns inga för människan dödliga spindlar i Sverige.

Korsspindeln

En av de spindlar som folk är mest rädd för är korsspindeln, men den biter väldigt sällan människor och har ett gift ungefär lika starkt som en geting. Korsspindeln är inte särskilt aggressiv och lämnar du den ifred i sitt nät och bara tittar på den kan du se att det är en ganska vacker liten spindel med sina ljusa prickar på bakkroppen. Korsspindelungar är gula och sitter i en klase tillsammans i några dagar efter de kläckts tills de flyttar vidare.

Spindelfakta

De allra flesta spindlar trivs bäst utomhus och mår direkt dåligt av att leva inomhus då miljön är för torr för dem.

Husspindeln finns i en större och en mindre variant och den kan inte klättra på helt släta ytor som exempelvis kakel. Trillar det ner en spindel i badkaret kanske den inte kommer upp på egen hand och därför kan du göra en spindelbrygga med en handduk hängande på kanten. Genom att göra så kan spindeln gå ner och dricka och ta sig därifrån igen.

För människan är spindeln ett nyttodjur då den hjälper till att fånga och äta för oss irriterande insekter och kvalster.